Faworki

Masz ciekawy przepis? Wrzuć go tutaj. SMACZNEGO

Faworki

Postprzez Izuś » Czw Mar 03, 2011 11:49 am

Kolejny przysmak, który koniecznie dziś musi się znaleźć na każdym stole to faworki, znane również jako chrust.

SKŁADNIKI:
-50 dag mąki
·8 żółtek
·5 dag masła
·3 łyżki gęstej śmietany
·2 łyżki spirytusu lub octu
-szczypta soli
·15 dag cukru pudru
·opakowanie cukru waniliowego
·60 dag smalcu

WYKONANIE:
Przesianą do miski mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli. Wlej też spirytus lub ocet - dzięki temu faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu. Składniki wymieszaj, a potem szybko zagnieć z nich ścisłe ciasto. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę, oprószoną mąką. Dość mocno uderzaj w ciasto wałkiem. Rozpłaszczająca się kulę zwijaj lub składaj i znów zbijaj do czasu, aż wewnątrz powstaną pęcherze powietrza. Dzięki temu twoje faworki będą kruche. Potem włóż ciasto do miski, przykryj lekko wilgotną ściereczką, by nie wysychało. Powinno około godziny postać w chłodnym miejscu.

Wyjmij kulę ciasta z lodówki i pokrój na 4 mniej więcej równe kawałki. Jeden przełóż na stolnicę, a pozostałe włóż do miski i przykryj ściereczką. Teraz trzeba po kolei je rozwałkowywać. Musisz wiedzieć, że im ciasto cieniej rozwałkowane, tym lepsze będą faworki. Idealnie rozwałkowane nie powinno mieć więcej niż milimetr grubości. Stolnicę i placek posypuj mąką, ale jak najoszczędniej. Rozwałkowane placki rozłóż na ściereczkach i przykrywaj je, żeby nie wyschły.

Pokrój placki na pasy szerokości 3 cm i długości 10 cm. W środku każdego kawałka zrób nacięcie (3-4 cm) i przełóż przez nie jeden koniec paska. W ten sposób uformuj wszystkie faworki i ułóż je na czystych ściereczkach. Teraz włóż do rondla tłuszcz, mocno go rozgrzej (do 160-180 stopni).

Gdy tłuszcz jest odpowiednio gorący, wrzuć do rondla odrobinę ciasta, jeśli szybko wypłynie, znaczy, że temperatura jest odpowiednia. W miseczce wymieszaj cukier puder z cukrem waniliowym. Wkładaj faworki partiami po kilka do rondla, żeby swobodnie pływały w gorącym tłuszczu. Po chwili uważnie przewróć je na drugą stronę. Gdy będą złote z obu stron wyjmij je i połóż na papierowych ręcznikach. Faworki układaj warstwami na talerzach i posypuj przez sitko cukrem pudrem.
Izuś
 
Posty: 14
Dołączenie: Pon Sie 23, 2010 11:37 am


Re: Faworki

Postprzez dzoli » Czw Mar 03, 2011 7:06 pm

a ja mam przepis na faworki "piwne"

Składniki:

* 3 szkl.mąki
* 1/2 szkl. piwa
* 1 kostka margaryny
* 1 łyżka octu
* 2 szkl. oleju do smażenia

Sposób przyrządzania:

Margarynę bardzo mocno schłodź, tak aby była bardzo twarda. Następnie zetrzyj ją na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj powoli z mąką przesianą przez sito. Wlej piwo oraz ocet i zagnieć ciasto. Gotowe wstaw na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj dość cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wycinaj szklanką kółeczka. Każdy krążek natnij od brzegu do środka i uformuj kapelusik. Kapelusiki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się nie stykały. Kapelusiki smaż luźno na rozgrzanym wcześniej oleju przez ok. 8 min do momentu aż się zarumienią na złoto. Po usmażeniu jeszcze ciepłe polukruj lub posyp cukrem pudrem.


Smacznego
dzoli
 
Posty: 44
Dołączenie: Pon Lis 02, 2009 10:55 am
Miejscowość: cz-wa


Powróć do Kulinaria

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość



Sambora to producent biżuterii męskiej z Częstochowy, zapraszamy do naszego sklepu internetowego oraz do naszej hurtowni. Posiadamy bransoletki z różnego materiału oraz dodatki dla Pań jak i Panów.
W razie pytań nasze dane poniżej :


e-mail: sambora@sambora.pl
tel: 510 10 33 12
gg: 3729697